Nya onlinetjänster förändrar

Onlineshopping håller på att helt och hållet ersätta traditionell shopping. Åtminstone om man ser utvecklingen i ett lite längre perspektiv. För utvecklingen har nämligen i många länder varit så drastisk att många analytiker förutspår att man inom några år kommer att välja att handla på internet framför att gå i butiker.

Vi har själva sett en tydlig efterfrågan på hemsidor som erbjuder billiga utemöbler online, utemöbler och liknande produkter. Och om utvecklingen fortsätter så är det helt klart rimligt att anta att åtminstone vi svenskar kommer att handla uteslutande på internet. För just Sverige har gått i bräschen för e-handelns tillväxt, och är faktiskt ett av de länder vars internethandel är mest utbredd. Få andra länder kan konkurrera med det enorma utbudet, de snabba leveranser och den enkelhet som svensk internetshopping innebär.

Men vad är det egentligen som drivit utvecklingen? Den senaste tiden har såklart ställt alldeles särskilda krav på distansering vilket gjort internetshopping till ett måste. Men trenden var tydlig redan långt innan den rådande situationen. Många kopplar det till att vi i allt större utsträckning vill ha kontroll över vår egen tid, och att kunna handla på internet precis när man vill gör det enklare att få vardagen att gå ihop.

Själva vill vi såklart att utvecklingen går så snabbt som möjligt, och vi kommer knappast att protestera om det visar sig att fysiska butiker ersätts med internetbaserad handel. Men vi har såklart ett litet egenintresse i att se utvecklingen fortgå.